+32 9 388 71 95 info@sibomat.be Bezoek onze showroom Sibonet NL / FR
Mijn Sibomat

Afbraak & heropbouw

Hebt u een oudere woning gekocht of geërfd en wil ze graag laten aanpassen aan uw wensen en aan de noden van het hedendaagse wonen? Of wilt u de bestaande woning vervangen door een nieuwe? Ook daarbij helpen onze bouwadviseurs u graag. En … er is meer mogelijk dan u vermoedt.

Nieuwe Vlaamse sloop- en heropbouwkorting

De Vlaamse regering zet almaar meer in op heropbouw. Al 32 Vlaamse steden en gemeenten bieden een btw-tarief van 6 procent wanneer je een woning sloopt en een nieuwe zet. En wie buiten die gunstige regeling valt, komt sinds kort in aanmerking voor een Vlaamse korting van 7.500 euro.

De Vlaamse regering keurde op 21 december een besluit goed om deze premie in te voeren. Om in aanmerking te komen voor de premie moet cumulatief aan volgende voorwaarden zijn voldaan:

  • De premie kan enkel worden verkregen door natuurlijke personen.
  • De grond, het af te breken gebouw of gebouwen, en het herop te richten appartementsgebouw of woning zijn volledig eigendom van één of meerdere natuurlijke personen. Dit betekent zodoende dat een situatie waarbij het gebouw deels eigendom is van een rechtspersoon (men denke aan de situatie waarbij het gebouw voor 90 percent eigendom is van een natuurlijke persoon, maar voor het resterende percentage om “fiscaaltechnische redenen” eigendom is van diens BVBA), of een situatie waarbij de eigendom van de grond en van het gebouw gesplitst zijn over een rechtspersoon en een natuurlijke persoon niet in aanmerking komen voor deze premie.
  • Het af te breken gebouw ligt in het Vlaamse Gewest buiten de 13 centrumsteden (waar een BTW van 6% van toepassing is voor afbraak en heropbouw).
  • De aanvraag houdende het verkrijgen van de omgevingsvergunning aangaande het bouwproject bevat zowel het aspect afbraak als het aspect heropbouw. Indien sloop en heropbouw het voorwerp uitmaken van afzonderlijke vergunningsaanvragen en/of vergunningen dan komt het dossier niet in aanmerking voor deze premie.
  • De aanvraag houdende het verkrijgen van de omgevingsvergunning wordt ingediend bij de vergunningverlenende overheid in de periode van 1 oktober 2018 tot en met 31 oktober 2019.

Renovatie goedkoper? Hardnekkige mythe

“Heel wat mensen onderschatten een renovatie. Ze gaan ervan uit dat het goedkoper en eenvoudiger is dan een nieuwe woning bouwen. Dat is een mythe. Want als je een oude woning moet aanpassen aan de moderne normen, heeft dat vaak heel wat voeten in de aarde. Grote, open leefruimten zijn vandaag de norm. Vroeger was alles veel meer verdeeld in aparte kamers. Dan moet je al muren gaan verzetten dat zijn ingrijpende, structurele werken. En dan spreken we nog niet over bijvoorbeeld de vernieuwing van de elektriciteit, installatie van vloerverwarming, plaatsing van nieuwe ramen, …”

De oplossing? Heropbouw.

De oude woning slopen en een nieuwe in de plaats zetten dus. “Onze klanten zijn vaak verrast als we de prijzen van een renovatie en een heropbouw naast elkaar leggen. In de meeste gevallen heb je een volledig nieuwe woning voor zo goed als dezelfde prijs – en soms zelfs goedkoper als wanneer je een renovatie zou laten uitvoeren. Dat is dan een woning die meteen voldoet aan alle huidige Vlaamse normen, zoals energiezuinigheid, en die je helemaal naar je hand zet.”

“Met houtskeletbouw is de hinder in de openbare ruimte minimaal. Zeker in een stedelijke context is dat een groot voordeel.”

Heropbouw

Heropbouw in houtskelet: snel en efficiënt

Wie kiest voor houtskeletbouw, zoals Sibomat aanbiedt, geniet een pak extra voordelen. Want terwijl je voor een renovatie gemakkelijk een jaar moet uittrekken, staat een afgewerkte woning in houtskelet er op zo’n vijf maanden. “Toch een groot voordeel, zeker in een stedelijke context, waar je vaak rijwoningen hebt en meer rekening moet houden met de buren. Met houtskeletbouw is de hinder in de openbare ruimte minimaal. Het betekent ook dat je minder lang moet blijven huren terwijl de werken lopen. Ook dat drukt de uiteindelijke kost. Bij Sibomat zijn we ervan overtuigd: als je alles in rekening neemt, ben je met een heropbouw altijd beter af.

 

Meer weten over heropbouw?

De bouwadviseurs van Sibomat staan voor u klaar met vrijblijvend advies.

CONTACTEER UW BOUWADVISEUR