Renoveren of Bouwen?

Wij helpen u slim kiezen.

afbraak en heropbouw

De Vlaamse regering trekt volop de kaart van de energiezuinige woningen, wat een positieve evolutie is. Niet alleen voor het milieu, maar ook om komaf te maken met torenhoge energiekosten die enorm doorwegen op het gezinsbudget.

Sibomat realisatie klassieke bouwstijl

Enkele maatregelen op een rij

 • Vanaf 2021 dient elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen bijna-energie neutraal te zijn, met een E-peil gelijk of lager dan 30.
 • Tegen 2050 wil de Vlaamse regering dat elk huis en ieder appartement even energiezuinig is als een energetisch performante nieuwbouwwoning. Dit wil zeggen met een EBP-score A of een jaarverbruik tussen 0 en 100 KWh per m2.
 • Residentiële woningen in België die minstens 25 jaar oud zijn, hebben gemiddeld een energielabel E.  Voor de verwarming en warm sanitair water van dergelijke woning van 180 m2 betaalde men in 2022 om en bij de 10.000 euro op jaarbasis.
 • Stel: u bent in het bezit van een woning met energielabel C. Met een ingrijpende energetische renovatie kan u deze woning naar een label A brengen. Dit mits renovatie van muren, dak, ramen, deuren en het plaatsen van zonnepanelen. Kostprijs anno 2022: minimum 120.000 euro.
 • Voor een energetische renovatie van een woning met energie label E (of slechter) moet u rekenen op een aanzienlijk hogere renovatiekostprijs. Deze kostprijs kan bij aanvang van de werken vaak niet volledig in kaart gebracht worden, met onvoorziene budgetoverschrijdingen en een langere renovatiedoorlooptijd tot gevolg. 
 • Een veel voorkomende hindernis in de energetische renovatie van oudere panden: de noodzaak om over te schakelen naar de energie-efficiëntere warmtepomp en vloerverwarming. Dit wordt belemmerd of zelfs onmogelijk gemaakt door een te dun beschikbaar vloerpakket/volume.

Koopt u in Vlaanderen sinds 1 januari 2023 een woning met een energie label E of slechter, dan bent u verplicht om een allesomvattende energetische renovatie te doen binnen een termijn van 5 jaar. U moet deze renovatie staven aan de hand van een EPB-certificering. M.a.w. daar waar u in het verleden de renovatie van uw woning kon spreiden over een langere periode, heeft u dat budgettair comfort vandaag niet meer.

Bent u eigenaar en wenst u een woning in het Vlaams Gewest te verhuren, dan mag u sinds oktober 2022 enkel nog de huurprijs indexeren bij woningen met EPC-label A+, A, B of C. Deze nieuwe maatregel geldt voorlopig tot 30 september 2023.

Op slechts één jaar tijd, ontwerp tijd inclusief, zou de nieuwe woning kant en klaar moeten zijn! Houtskeletbouw bleek dé oplossing,…

∼ Greet en Bart

 

 

 sibomat woning in opbouw zolder
afbraak en heropbouw - renovatiewerken

Renovatie versus heropbouw

Bij een klassieke renovatie stelt u als bouwheer verschillende aannemers aan die elk een deel van de werken op zich nemen. In geval van uitvoeringsproblemen rijst dan wel de vraag wie hiervoor verantwoordelijk is. Heel dikwijls schuiven de aannemers de verantwoordelijkheid af op een ander, waardoor u als bouwheer verwikkeld raakt in eindeloze discussies. Dit leidt niet alleen tot een vertraging van de werken, maar dikwijls ook tot hogere kosten.

Kiest u echter voor heropbouw bij een sleutel-op-de-deur bedrijf, dan is er maar één aanspreekpunt die de volledige eindverantwoordelijkheid draagt. Dit levert u een enorme gemoedsrust op.

Slim renoveren: hoe pakt u het aan?

Bij een slimme renovatie pakt u het anders aan: u kiest voor afbraak en heropbouw van een toekomstgerichte woning met Sibomat. Hierdoor krijgt u zekerheid wat betreft timing en budget. Zo kan u op beide oren slapen: bij aanvang is de exacte kostprijs en de opleveringsmaand van uw project gekend. Bovendien geniet u van prijsgarantie.

Bij de start van het afbraakproces ontvangt u van Sibomat een draaiboek met alle acties en aandachtspunten. Onze bouwadviseur licht u dit uitgebreid toe. Zo bent u op de hoogte wat en wanneer welke actie van u verwacht worden. Wanneer de afbraak achter de rug is, neemt Sibomat het herbouwproces in handen.

U weet ook meteen exact wat uw e-peil is. Voor ieder project streeft Sibomat naar een e-peil 0 of lager. Eén constante: de gepersonaliseerde benadering waarbij de Sibomat bouwadviseur de mogelijkheden toelicht aan de bouwheer. Een scherp e-peil resultaat is steeds de combinatie van een doordacht ontwerp, een slim samengesteld energiepakket, een standaard Sibomat minerale wol-isolatie van 22 cm én de uitmuntende isolatievoordelen van houtskeletbouw. De buitenwanden en dakconstructie van een Sibomat-woning hebben een U-waarde van 0,15 W/m2hK, dit ligt ver onder de vorm van 0,24 W/m2hK.

Dit excellent e-peil wordt in Vlaanderen royaal beloond met een korting van 100% op uw onroerende voorheffing gedurende 5 jaar. 

Opgelet: deze premie is enkel geldig voor afbraak & heropbouw. Bovendien kan uw project in aanmerking komen voor het verlaagd BTW-tarief van 6%, voor de werken uitgevoerd en gefactureerd uiterlijk op 31 december 2023.

bouwplannen - afbraak en heropbouw

Snel bouwprocédé dankzij houtskelet

Dankzij de houtskeletbouw van Sibomat kiest u voor een snelle bouwmethode met industriële precisie. Met houtskeletbouw trekt U doorgaans 6 maand sneller in uw nieuwe woning in vergelijking met een traditionele bouwmethode.

Uw energiezuinige woning is opgetrokken in duurzame houtskelet. Wist u dat hout het meest aangewezen bouwmateriaal is voor een gezond binnenklimaat? Daarnaast gebruiken we in onze woningen enkel materialen en technieken van de nieuwste generatie. Zo beantwoordt uw woning niet alleen aan de strengste normen, maar bouwt u ook toekomstgericht.

Hoge patrimoniumwaarde met afbraak & heropbouw

Misschien herkent u deze situatie. U bezit of erft een ruime villa met een grote tuin. De woning heeft een energielabel E of slechter: u kijkt aan tegen een zeer hoge en onvoorspelbare energetische renovatiekost. 

Een slim alternatief: het loont de moeite om na te gaan of uw perceel kan opgedeeld worden in 2 of meer kavels: op één kavel kan u een nieuwe woning bouwen voor uzelf, en de andere kavels kunt u verkopen als bouwgrond of ontwikkelen voor de verhuurmarkt.

Met een heropbouw kunt u renoveren richting energieneutraal. Dat is ondenkbaar met een traditionele renovatie. Wie energieneutraal zegt, zegt ook bescherming van de patrimoniumwaarde.

Sibomat realisatie - klassieke bouwstijl

Afbraak & Heropbouw met Sibomat: alle voordelen

 • U ervaart een persoonlijke begeleiding van A tot Z bij de afbraak.
 • U kiest voor een snelle bouwmethode met industriële precisie dankzij houtskelet.
 • U bezit een toekomstgerichte woning dankzij de nieuwste generatie technieken.
 • U woont energieneutraal en hebt gemoedsrust met de bijna-nul-euro energiefactuur.
 • U kan in aanmerking komen van het verlaagd BTW-tarief van 6%, voor de werken uitgevoerd en gefactureerd uiterlijk op 31 december 2023. Indien uw realisatie gelegen is in één van de 32 Belgische centrum-steden, dan gelden dezelfde voorwaarden maar zijn deze niet beperkt in de tijd.
 • Een afbraak & heropbouw nieuwbouwwoning met een E-peil van maximum 20 of 10 geniet respectievelijk van een vermindering van 50 of 100% op de onroerende voorheffing gedurende 5 jaar.
 • Koopt u een pand bestemd voor afbraak en hernieuwbouw in Vlaanderen, én is dit tevens uw eerste en enige woning, dan komt U in aanmerking voor het verminderd registratierecht van 1%.

Meer weten over afbraak en heropbouw met Sibomat?

afbraak en heropbouw