Houtskeletbouw: de snelste, handigste en vaak goedkoopste manier.

houtskeletbouw - atelier Sibomat
window.onload = function(){ const scrollElements = document.querySelectorAll(".vertical-divider-line-animated"); const elementInView = (el, scrollOffset = 0) => { const elementTop = el.getBoundingClientRect().top; return ( elementTop <= ((window.innerHeight || document.documentElement.clientHeight) - scrollOffset) ); }; const displayScrollElement = (element) => { element.classList.add("scrolled"); }; const handleScrollAnimation = () => { scrollElements.forEach((el) => { if (elementInView(el, 100)) { displayScrollElement(el); } }) } window.addEventListener('scroll', () => { handleScrollAnimation(); })}

Sloop en heropbouw? Kies voor houtskeletbouw!

Afbraak en heropbouw is een slim alternatief voor nieuwbouw en renovatie. ‘Vernieuwbouw’ houdt in dat een verouderde en energieverslindende woning wordt gesloopt en vervolgens wordt heropgebouwd als een energie-efficiënte nieuwbouw. De snelste, handigste en vaak goedkoopste manier om dat te doen is door te kiezen voor houtskeletbouw.

Of u nu kiest voor nieuwbouw of vernieuwbouw, houtskeletbouw is vaak de slimste aanpak. Het is immers een lichte, snelle, droge en betrouwbare bouwmethode.

Wat is houtskeletbouw precies?

Bij houtskeletbouw bestaat de structuur van de woning uit houten stijlen en balken. De ruimte daartussen (zowel bij buiten- als binnenwanden) wordt opgevuld met isolatiemateriaal. De buitenwanden worden vaak afgewerkt met een bakstenen buitengevel, de binnenwanden worden afgewerkt met een vezelversterkte gipsplaat.

Ondanks sommige vooroordelen zijn aan houtskeletbouw weinig tot geen beperkingen. Het is één van de makkelijkste bouwmethodes om een woning 100% naar wens op te trekken.

Meer weten over houtskeletbouw? Ontdek in ons dossier rond houtskeletbouw alles wat er te weten valt over deze bouwmethode.

Alle voordelen op een rij

Snelle bouwmethode

De uitvoeringstijd op de bouwplaats is erg kort. Dat komt omdat de houten structuur bij de bouwaannemer wordt gemaakt in ideale omstandigheden, waarna het in zijn geheel naar de werf wordt gebracht en ter plekke wordt opgetrokken. Het houtskelet staat er in enkele dagen. De verdere afwerking duurt over het algemeen tussen de zes à zeven maanden.

Via renovatie een even energiezuinige woning als een houtskeletwoning verkrijgen is geen eenvoudige taak, en al zeker niet om die in een gelijkaardige tijdsspanne af te werken.

Financiële voordelen

De snelheid van uitvoering betekent dus dat u relatief snel kan intrekken. Dit bespaart u heel wat kosten op arbeidsuren, maar ook op eventuele huur van uw oude stek of rente van overbruggingskredieten.

Goed om te weten: houtskeletbouw is echt niet duurder dan andere bouwmethodes. Sterker nog, u krijgt zelfs een beter geïsoleerde woning voor dezelfde prijs.

Minder belastende structuur

Na het slopen van de oude woning worden de funderingen aangepakt. Daarbij wordt de grond door elkaar gewoeld, waardoor die minder draagkrachtig wordt. Houtskeletbouw heeft het voordeel een stevige, maar lichtere structuur te zijn, waardoor doorgaans met minder zware funderingen kan gewerkt worden.

Droog bouwen

Tijdens het bouwen van een houtskeletwoning wordt vrijwel geen water gebruikt. Daardoor hoeft de woning niet uit te drogen en ondervindt u dus geen kille vochtigheid van pas gemetselde muren. De droge bouwmethode maakt ook de binnenafwerking sneller mogelijk. Bovendien kan een houtskeletwoning in twee weken al wind- en waterdicht zijn.

Gebrek aan vocht in de woning betekent ook dat u vanaf de start in een gezonde woning met een aangenaam woonklimaat leeft. Dat blijft zo, want hout beschikt van nature over vochtregulerende eigenschappen.

Afbraak en heropbouw met houtskeletbouw

De energie-efficiëntste bouwmethode

Hout is een fantastische isolator. Liefst 15 keer beter dan beton en zelfs 370 keer beter dan staal. In alle wanden van Sibomat wordt isolatie verwerkt. Vergelijkt u een Sibomat-wand met een gemetste wand van dezelfde dikte, dan merkt u dat de houtskeletwand de betere thermische energieprestatie heeft.

Denk eraan: de EPB-eisen worden steeds strenger. Vanaf 2021 wordt een BEN-woning de standaard. Bouwen met houtskelet is, dankzij de thermische-isolatie-eigenschappen, een van de eenvoudigste manieren om een E-peil van E30 of lager te behalen.

Zorgeloos bouwen met Sibomat

Een huis bouwen doet u niet zomaar. Kies daarom de juiste bouwpartner. Ga voor een bouwbedrijf waar u zich goed bij voelt en waar u kunt op rekenen. Sibomat heeft al meer dan veertig jaar ervaring in het waarmaken van bouwdromen. Kwaliteit, budget en timing zijn de drie pijlers waarrond we werken.

We bouwen uw woning, op jouw maat en volgens uw budget. Dat zijn geen loze woorden. Wanneer u met ons in zee gaat, weet u meteen precies wat u betaalt op het einde van de rit. We werken ook met een 100% voltooiingswaarborg, zodat u altijd de garantie heeft dat uw woning 100% wordt afgewerkt.

Werf Opbouw Houtskeletbouw

Ontdek houtskeletbouw als ideale bouwmethode

Een houtskeletwoning is niet alleen een ecologische, energiezuinige woning, maar het is ook een snelle en flexibele bouwmethode! Ontdek hier de voordelen van houtskeletbouw.

Meer weten over houtskeletbouw? Zin om meteen aan de slag te gaan? Kom gerust een praatje slaan met een van onze bouwadviseurs. Ze vertellen u met plezier meer over het hele proces en hoe het kostenplaatje eruitziet. Vrijblijvend advies, vrijblijvende offerte. Maak een afspraak, wij zetten de koffie alvast klaar.

Download onze brochures

Sibomat brochure mockup