Wanneer u een verouderde woning koopt, heeft u een aantal opties.

Ofwel kiest u voor een totaalrenovatie, ofwel kiest u voor afbraak en heropbouw.

Dat laatste blijkt vaak de efficiëntste en goedkoopste keuze te zijn. Bovendien heeft u een veel duidelijker zicht op het prijskaartje.

Maar hoe ziet dat kostenplaatje er precies uit?

afbraak en heropbouw

Download hier onze brochure

Opmerkingenwindow.onload = function(){ const scrollElements = document.querySelectorAll(".vertical-divider-line-animated"); const elementInView = (el, scrollOffset = 0) => { const elementTop = el.getBoundingClientRect().top; return ( elementTop <= ((window.innerHeight || document.documentElement.clientHeight) - scrollOffset) ); }; const displayScrollElement = (element) => { element.classList.add("scrolled"); }; const handleScrollAnimation = () => { scrollElements.forEach((el) => { if (elementInView(el, 100)) { displayScrollElement(el); } }) } window.addEventListener('scroll', () => { handleScrollAnimation(); })}

Wat kost het afbreken van een woning?

In tegenstelling tot bij een nieuwbouwtraject koopt u geen bouwgrond, maar wel een bestaande woning. Die woning breekt u af om een nieuwe woning te bouwen, al dan niet op dezelfde funderingen.

Logische kosten zijn dus alvast de aankoopprijs van de woning en de afbraakwerken. Uiteraard moet u ook de standaardzaken betalen, zoals de registratierechten en notariskosten.

De aankoopprijs van de woning varieert afhankelijk van regio, soort woning, staat van de woning, bouwjaar, …. De afbraakwerken daarentegen volgen een vast tarief. Over het algemeen kost het slopen van een gebouw tot aan de fundering zo’n 10.000 tot 40.000 euro.

Ook registratierechten zijn op voorhand te berekenen. Die bedragen in Vlaanderen 3% van de aankoopkosten voor een eerste woning of 12% van de aankoopkosten bij een 2e woning of een woning voor verhuur. Notariskosten bedragen afhankelijk van de notaris, maar op notaris.be kan u deze simuleren.

U kan steeds de kosten drukken door zelf de handen uit de mouwen te steken. Hou er wel rekening mee dat wat u wint in centen, u verliest in tijd. De sloop van een woning voert een professionele firma in zo’n drie dagen uit. Deze klus zelf klaren kost u algauw enkele weken. Hou er ook rekening mee dat een asbestinventarisatie verplicht is.

Afvalkosten

Eenmaal de woning is afgebroken, zit u met containers vol bouwafval. Die moeten verwerkt worden en ook dat kost geld. Een container gemengd afval van 20 m³ verwerken kost minstens 200 euro. Het bouwafval van een gemiddelde woning vult zo’n veertien containers. Budgetteer dus ook minstens 2.500 tot 3.500 euro voor de afvalkosten.

Zorg er bovendien voor dat de afvoerkosten van het afvalmateriaal in de prijs van de sloper gecalculeerd zijn.

Wat kost het heropbouwen van een woning?

De prijs voor het heropbouwen van een woning is afhankelijk van heel wat zaken, waaronder de bouwmethode. Een courante richtprijs voor een nieuwbouw ligt tussen 1.400 en 2.000 euro per vierkante meter (inclusief btw), afhankelijk van het soort bebouwing (open, halfopen of gesloten).

Het grote voordeel aan heropbouw is dat u op voorhand een duidelijk prijskaartje heeft. Maak dus een afspraak met een professionele bouwpartner die u een gedetailleerde offerte maakt.

Vlaamse sloop- en heropbouwpremie

Bouwgronden zijn schaars. Afbraak en heropbouw is voor velen een manier om toch hun bouwdroom te verwezenlijken.

Er zijn nog veel verouderde, energieverslindende woningen in Vlaanderen. Daarom stimuleert de Vlaamse regering sloop en heropbouw met een mooie premie. Met de sloop- en heropbouwpremie krijgt u tot 10.000 euro steun van de overheid. Hoe u de premie kan aanvragen en aan welke voorwaarden u moet voldoen, leest u hier.

Voor aanvragen van omgevingsvergunningen in 2021 en 2022 bedraagt de sloop- en heropbouwpremie 10.000 euro per bouwproject.

Onder bepaalde voorwaarden moet u slechts 6% btw betalen voor sloop en heropbouw van een woning.

Renoveren of heropbouwen?

Een renovatie is vaak iets lastiger om een precieze prijs op te plakken (ook al heeft u gedetailleerde offertes en een duidelijk zicht op de uit te voeren werken), omdat u vaak te maken krijgt met onverwachte kosten. Het gebeurt weleens dat er enkele figuurlijke lijken uit de kast vallen wanneer u aan het kappen en breken slaat.

Daarom kiezen steeds meer mensen voor sloop en heropbouw. Dat betekent dat u de verouderde, energieverslindende woning met de grond gelijkmaakt en ze vervangt door een energie-efficiënte nieuwbouw, die ook naar de toekomst toe duurzaam is. Hoe goed u ook renoveert, qua energiezuinigheid behaalt u zelden of nooit hetzelfde niveau als een nieuwbouw.

Kiest u ook voor houtskeletbouw als bouwmethode, dan doet u dubbel voordeel

Houtskeletbouw is immers een van eenvoudigste manieren om aan de energienormen te voldoen. Dat heeft enkele redenen, zoals sterk geïsoleerde wanden, luchtdichtheid waardoor energiekosten zakken en hout is een natuurlijk isolerend materiaal. Het is bovendien een snelle en droge bouwtechniek die prima geschikt is voor elk heropbouwproject.

Meer weten over houtskeletbouw en waarom het de beste keuze is voor uw heropbouwtraject? Of gewoon even praten met onze bouwadviseurs? Neem contact op en we tonen u graag de troeven én mogelijkheden van houtskelet. Vrijblijvende offerte ? Ook daarvoor kan u bij ons terecht. Tot snel!

Download onze brochure

OpmerkingenSibomat brochure - afbraak en heropbouw