Een verouderde woning gekocht? Kiest u voor renoveren of toch voor  afbraak en heropbouw?

 

We nemen alle voor- en nadelen van renovatie en afbraak en heropbouw onder de loep.

Download hier onze brochure

window.onload = function(){ const scrollElements = document.querySelectorAll(".vertical-divider-line-animated"); const elementInView = (el, scrollOffset = 0) => { const elementTop = el.getBoundingClientRect().top; return ( elementTop <= ((window.innerHeight || document.documentElement.clientHeight) - scrollOffset) ); }; const displayScrollElement = (element) => { element.classList.add("scrolled"); }; const handleScrollAnimation = () => { scrollElements.forEach((el) => { if (elementInView(el, 100)) { displayScrollElement(el); } }) } window.addEventListener('scroll', () => { handleScrollAnimation(); })}

Renovatie versus afbraak en heropbouw

Nu we steeds meer wegtrekken van bouwen op steeds schaarser wordende bouwgronden, zijn renoveren en vernieuwbouw vaker in trek. Maar wat is nu de beste optie? Dat is jammer genoeg niet zo eenvoudig te bepalen. Het is immers een keuze die sterk afhangt van uw persoonlijke voorkeuren en mogelijkheden.

Al vanaf het kopen van de woning is het interessant de afweging te maken. Gaat het om een charmant herenhuis dat nog in schappelijke staat is, of gaat het om een sterk verouderd gebouw maar wel op een prachtig stukje grond staat? Bent u van plan het huis toch te slopen, hou daar dan al rekening mee in het afdingen van de verkoopprijs. Dat geldt ook wanneer u geen duidelijk zicht hebt op welke renovaties er moeten gebeuren.

In uw persoonlijke afweging moet u ook rekening houden met hoe snel u wil/moet verhuizen, hoeveel werken u zelf wil uitvoeren, hoeveel u van het oorspronkelijke ontwerp wil bewaren, wat uw budgetmogelijkheden zijn,…

Stel dat u een charmante pastoriewoning uit 1912 op het oog hebt waarin de laatste renovaties (nieuwe elektriciteit, leidingen en schrijnwerkerij) werden uitgevoerd in de jaren zestig. U wilt graag de unieke troeven van het gebouw bewaren, maar u wil ook een energiezuinige, eigentijdse woning. Wat zijn in dit geval de mogelijkheden?

afbraak en heropbouw - renovatiewerken
afbraak en heropbouw

Wanneer kiezen voor renovatie?

  • U wil graag de werken en het budget spreiden over langere periode.
  • U vindt het niet erg om tijdelijk in een “bouwwerf” te wonen.
  • U wil graag zelf ook de handen uit de mouwen steken.
  • U kan een beroep doen op een betrouwbare bouwpartner die u begeleidt bij het renoveren.
  • U bent financieel voorbereid op eventuele onverwachte kosten.

Wanneer kiezen voor afbraak en heropbouw?

  • U wil de gehele woning heropbouwen, en hierbij de keuze hebben om eventueel de gevel te laten staan, of u kiest ervoor de oorspronkelijke bouwmaterialen te recupereren in het heropbouwen van de woning.
  • U wil een BEN-woning die ook in 2050 nog voldoet aan de energienormen.
  • U wil op financieel vlak weten waar u aan begint én waar u eindigt, vanaf de eerste steenlegging.
  • U wil zo veel mogelijk vrijheid in het implementeren van uw eigen stijl en ontwerp.

Financiële voordelen

Beide bouwmethodes kunnen nog rekenen op premies of financiële voordelen. De renovatiepremie wordt berekend per categorie van de werken en bedraagt 20% of 30% van de aanvaarde kostprijs van de werken (exclusief btw). De premie voor afbraak en heropbouw bedraagt 10.000 euro. Onder bepaalde voorwaarden moet u slechts 6% btw betalen voor sloop en heropbouw van een woning.

 

Renoveren versus heropbouw in een oogopslag

*: weinig

**: gemiddeld

***: veel

  Renovatie Afbraak en heropbouw
Snelheid uitvoering * **
Snelheid intrek woning *** *
Risico’s tijdens uitvoering *** *
Beperkingen tijdens uitvoering ** *
Vrijheid in indeling en ontwerp * ***
Optimale energiezuinigheid * ***
Fiscale steunmaatregelen ** **
moderne bouwstijl crepi woning
© Lukas De Groodt
moderne bouwstijl realisatie Sibomat
© Lukas De Groodt

Heropbouw met houtskeletbouw

Een huis kopen en renoveren betekent vaak dat u het in grote mate moet rekenen op de bestaande constructie.
 
Wanneer u renoveert, vertrekt u dus van zowel de positieve als negatieve punten van de woning. Bij heropbouw herwint u de vrijheid die u ook vindt bij nieuwbouw.
 
U vertrekt immers van een schone lei. U vertrekt dan wel vanop de bestaande funderingen, maar de bouwstijl, de indeling van de ruimtes, de raamverdeling en het ontwerp zijn perfect te personaliseren.
 
Gezien een houtskelet een stevige, maar toch lichte structuur is, kan u veelal snel van de bestaande funderingen vertrekken, zonder dat er nood is aan versteviging. Doorgaans loopt u al na zes maanden met de eerste verhuisdoos door de deur.

houtskeletbouw wandopbouw

Download onze brochure

Sibomat brochure mockup