Afbraak en heropbouw, ook bekend onder de naam ‘heropbouw’, omvat het slopen van een bestaand (oud) gebouw en het bouwen van een nieuwe woning.

afbraak en heropbouw Sibomat campagnebeeld
window.onload = function(){ const scrollElements = document.querySelectorAll(".vertical-divider-line-animated"); const elementInView = (el, scrollOffset = 0) => { const elementTop = el.getBoundingClientRect().top; return ( elementTop <= ((window.innerHeight || document.documentElement.clientHeight) - scrollOffset) ); }; const displayScrollElement = (element) => { element.classList.add("scrolled"); }; const handleScrollAnimation = () => { scrollElements.forEach((el) => { if (elementInView(el, 100)) { displayScrollElement(el); } }) } window.addEventListener('scroll', () => { handleScrollAnimation(); })}

Download hier onze brochure

Stel uw vraag

Die nieuwe woning moet uiteraard ook voldoen aan de huidige energie- en isolatienormen. Daarom heeft heropbouw een streepje voor op renoveren. Want hoe goed u ook renoveert, het blijft heel moeilijk om in een oud gebouw dezelfde energieprestaties te behalen als een duurzame nieuwbouwwoning.

Heropbouw wordt fiscaal gestimuleerd door de Vlaamse overheid met de sloop- en heropbouwpremie. Onder bepaalde voorwaarden kunt u genieten van een verlaagd btw-tarief van 6%.

Opgelet: van beide voordelen samen genieten is niet mogelijk.

Wat zijn de voor- en nadelen van afbraak en heropbouw?

Als we de prijskaartjes van bouwen, renoveren en heropbouwen vergelijken, denkt u vast dat bouwen het duurst is en dat renoveren de goedkoopste oplossing biedt. U zou niet de enige zijn. Toch is dat een hardnekkig misverstand.

De meeste woningen zijn zodanig verouderd (30% van de eengezinswoningen in Vlaanderen dateert van voor de Tweede Wereldoorlog!) dat het erg moeilijk wordt ze zo energiezuinig als vereist te maken. Wat initieel misschien een koopje lijkt, kan zo op termijn een hoog oplopend prijskaartje hebben.

  1. Afbraak en heropbouw kent enkele mooie fiscale  steunmaatregelen: het verlaagde btw-tarief van 6% of een premie van 10.000 euro. Door de huidige lage intrestvoeten bespaart u met een voordelige vaste rentevoet nog de komende 20 of 25 jaar flink op intrestkosten.
  2. Duidelijk kostenplaatje, en dat nog voor u begint. Met de juiste partner vermijdt u onverwachte kosten of onduidelijke prijsafspraken.
  3. Moderne isolatie- en energiemogelijkheden, net zoals bij een nieuwbouw.
  4. Snel, licht én droog bouwen? Houtskeletbouw is het antwoord. Bovendien wint u nuttige ruimte doordat de buitenmuren bij een houtskeletwoning minder dik zijn.
  5. Snel modern wooncomfort. U hoeft geen jaren in een renovatiebouwwerf te wonen.
  6. Een woning heropbouwen betekent een woning die voldoet aan de normen van vandaag én klaar is voor die van morgen.
afbraak en heropbouw realisatie

Waar moet u voor opletten?

Het blijft een financieel grote investering. Een renovatie kunt u langer spreiden of opdelen. Een huis kopen en renoveren kent dus een initieel lagere drempel.

Wie renoveert is aangewezen op een of meerdere deskundige en betrouwbare bouwpartners. Men moet dus vaak een beroep doen op meerdere specialisten. Kies liever voor een bouwteam. Die gecentraliseerde kennis vermijdt misverstanden en kan enkele nieuwe inzichten opleveren.

Lees hier meer over waarom afbraak en heropbouw vaak de beste oplossing is. Klaar om aan uw eigen heropbouwproject te beginnen? Welke voorwaarden u moet naleven vindt u hier.

afbraak en heropbouw inspiratie
© Philippe Piraux

Heropbouw vs. renovatie

Vandaag wordt slechts 0,7% van de in totaal drie miljoen Vlaamse woningen per jaar gerenoveerd. Het prijskaartje en de complexiteit van totaalverbouwingen zijn enkele verklaringen. Ook heldere afspraken tussen de verschillende partijen vormt vaak een grote uitdaging.
 
Tegen 2050 moeten alle woningen even energiezuinig zijn als de modernste nieuwbouwwoningen. Daarom riep de overheid het Renovatiepact in het leven. Volgens berekeningen van de VUB zou 95 procent van de woningen in Vlaanderen renovatiewerken nodig hebben. Denk dus op lange termijn wanneer u een woning koopt en de overweging maakt tussen renoveren en heropbouwen.

Maar waar moet u nu precies rekening mee houden?

 

Budget vs. tijd

Het verschil tussen renovatie en heropbouw uit zich vooral in budget en tijd. Een renovatie kan door onverwachte kosten en werken langer duren en duurder uitvallen. Bent u een doe-het-zelver? Wilt u liever alles door professionals laten doen? Wat is de staat van de woning die u op het oog hebt? Is de basisconstructie oké? Zijn er al renovaties uitgevoerd? Wat wilt u er van maken?

 

Oog voor het milieu

Heropbouw is milieuvriendelijker dan bouwen. U neemt immers geen groen plekje weg. Toch heeft het slopen en bouwen van een nieuwe woning ook een impact op het milieu. De energiebesparing is in vergelijking met renoveren dus wel beperkt. Droog en snel bouwen, met houtskelet bijvoorbeeld, countert dat en boost de energievriendelijkheid van zowel de woning als het bouwproces. De energiezuinigheid van uw woning levert op lange termijn ook veel meer op voor het milieu, want hoe goed u ook renoveert, het blijft erg moeilijk om dezelfde energieprestaties te behalen als bij een duurzame nieuwbouw.

 

Energetisch renoveren

Rationeel en energetisch renoveren is de sleutel tot succesvol renoveren. Nog te vaak renoveren mensen de badkamer, de keuken, isoleren ze hier en daar en plaatsen ze een duurzame energiebron, maar de eigenlijke structuur van de woning laten ze ongemoeid. Om het energie-efficiëntst te renoveren moet men dus rationeel een totaaloverzicht volgen met de hulp van specialisten of een bouwteam. Bij een heropbouw vertrekt u meteen vanuit dat totaaloverzicht.

wat betekent afbraak en heropbouw?

Klaar om voluit te gaan voor afbraak en heropbouw? 

Heeft u toch nog wat vragen?  Of wenst u een specifiek project te bespreken? Onze bouwadviseurs staan klaar, net als de koffie. We bespreken graag de mogelijkheden en geven u een zicht op het kostenplaatje, met een vrijblijvende offerte. Neem contact op en bouw met ons aan uw toekomst.

Download onze brochure

Stel uw vraag
Sibomat brochure mockup