Duurzaam bouwen hoeft niet moeilijk te zijn. We tonen u graag waar u op moet letten om op de makkelijkste manier een duurzame woning te bouwen.
Mensen met bouwplannen besteden steeds meer aandacht aan ecologie, energiezuinigheid en duurzaamheid. Maar wat betekent dat juist? Wat is duurzaam bouwen en hoe kunt een duurzame woning bouwen?
Het woord ‘duurzaam’ is niet alleen van toepassing op bouwen, want het omvat veel meer dan alleen het gebouw. Duurzaam betekent in feite dat iets een lange levensduur heeft en degelijk is. Maar in de bouwwereld van vandaag slaat ‘duurzaam bouwen’ ook op het ecologische aspect en zelfs nog veel meer dan dat.
Duurzaam bouwen kan men omschrijven als een manier om een woning te bouwen die niet alleen de tand des tijd weerstaat, maar waarbij ook zorgvuldig aandacht wordt besteed aan de gebruikte materialen en het energieverbruik, niet alleen van de woning zelf, maar ook tijdens het productieproces.
Foto: Brian A Jackson/Shutterstock.com
Duurzaam bouwen kan in alle gradaties. Elk aspect waarbij u oog heeft voor het milieu is belangrijk. Zo kunt u ook kiezen voor een duurzame bouwgrond: eentje die dicht bij het werk of het openbaar vervoer is, zodat u op een milieuvriendelijke manier kan pendelen.
Ook de bouwmethode heeft een grote impact op het duurzame aspect van uw woning. Zo kiest u het best voor natuurlijke materialen. Houtskeletbouw wint steeds meer terrein ten opzichte van andere bouwmethodes, omdat hout een van de enige bouwmaterialen is die zichzelf aanvullen. Bovendien absorbeert een boom CO2 tijdens zijn groei. Dat leidt tot een vermindering van broeikasgassen.
Kiest u voor houtskeletbouw, ga dan na of het hout uit duurzaam beheerde bossen komt. Dat is alvast het geval bij Sibomat.
Ook de grootte en vorm van de woning is belangrijk als uw wil duurzaam bouwen.
Compact bouwen is essentieel. Een compacte woning zoals een kubuswoning is het meest energiezuinig. Compact bouwen staat niet synoniem met klein bouwen. Het betekent vooral dat u elke vierkante centimeter benut. Hoe dat kan, ziet u bijvoorbeeld in onze Quadro-lijn.
Een van de hoofddoelen van duurzaam bouwen is energiezuinigheid. Dat bereikt u door rekening te houden met de oriëntatie van de zon. Door daar optimaal gebruik van te maken, profiteert u van gratis zonnewarmte én natuurlijk licht.
Ook isolatie heeft een grote impact op energiezuinigheid. Natuurlijke materialen zoals hout werken als een sterke isolator (hout isoleert 15 keer beter dan beton!). Een optimale isolatie slaat niet alleen op de dikte, maar ook door koudebruggen te vermijden en de woning perfect winddicht maken.
Net omdat de woning winddicht is, moet aandacht besteed worden aan ventilatie. Een duurzaam ventilatiesysteem recupereert de warmte uit de lucht. Zo warmt de warme lucht die het huis verlaat de koele lucht van buiten op.
Uiteraard is ook het verwarmingssysteem van belang. Om een duurzame woning te bouwen kiest u het best voor verwarmingen die gebruikmaken van de warmte van de zon (zonnepanelen en zonneboiler) of van de grond en het grondwater (warmtepomp).
Houtskeletbouw is een van de beste manieren om lage energiekosten te verzekeren. Niet alleen betekent bouwen met hout bouwen zonder koudebruggen, maar hout is ook een uitstekende isolator. Bovendien laat de typische wandopbouw van een houtskeletbouwwoning een uitstekende isolatie toe en kan de wand perfect winddicht gemaakt worden.
Niet onbelangrijk: duurzaam bouwen betekent ook rekening houden met het ecologische aspect van bouwen zelf. Houtskeletbouw is een droge bouwmethode, want betekent dat er zeer weinig water verbruikt wordt tijdens het bouwen. Dat resulteert bovendien ook in een droog woonklimaat met een stabiele luchtvochtigheid, en dus een gezonde woonomgeving.
Wie duurzaam wil bouwen, kijkt nu al naar de toekomst. Op dat vlak is ook houtskeletbouw een slimme keuze. Met houtskeletbouw kan een ruimte immers eenvoudig worden aangepast zonder veel kap- en breekwerk. U kunt werken met een aanbouw, maar een woning kan ook worden opgehoogd.
Bouwen met het oog op de toekomst betekent dus ook rekening houden met de energienormen van later. Vanaf 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen voldoen aan de BEN-normen (Bijna Energieneutraal).
Een BEN-woning verbruikt een minimum aan energie. Die energie wordt uit groene energiebronnen gehaald. Ook vandaag kunt u al een BEN-woning bouwen. U kunt daardoor nu al profiteren van de lage energiefactuur, maar ook van premies.
Wanneer u kiest voor houtskeletbouw, moet u op zoek gaan naar een goede bouwpartner. Dat weten we, omdat we intussen al bijna vier decennia ervaring hebben in houtskeletbouw.
Sibomat staat voor een hoge klantentevredenheid: bij ons kunt u kiezen voor enkele ecologische aspecten of zelfs helemaal gaan voor een passiefwoning. Laat u overtuigen door de buitengewone eigenschappen van hout!
Bouw slim én toekomstgericht met Sibomat, in minder dan een jaar in uw droomwoning.