+32 9 388 71 95 info@sibomat.be Bezoek onze showroom Sibonet NL / FR
Mijn Sibomat
11/04/2020 | Sibomat | Bouwen |

Wie op zoek is naar een nieuwe woonst, heeft veelal twee mogelijkheden: bouwen of verbouwen. Maar er is meer mogelijk dan u vermoedt. Zo is er ook vernieuwbouw waarbij u een oude(re) woning afbreekt en heropbouwt. Het grote voordeel? Het verlaagde btw-tarief van zes procent.

Sinds 2007 geldt in een aantal steden een verlaagd btw-tarief van zes procent voor vernieuwbouw, oftewel een nieuwe woning bouwen na afbraak van een bestaand (oud) gebouw.

De maatregel werd in het leven geroepen om kandidaat-bouwers naar verstedelijkte gebieden te lokken en zo de zogenaamde “stadskankers”, ontstaan door leegstand en verkrotting, aan te pakken. Meer bewoners in de steden betekent ook minder nood aan verkavelingen op het platteland. Een item dat in de aanloop naar de betonstop brandend actueel is.

Maar wat is vernieuwbouw precies?

Een woning renoveren is best een intens proces. Vooral wanneer u aan alle huidige energie- en duurzaamheidseisen wil voldoen. Daarom is het in veel gevallen heel wat interessanter de woning af te breken en te vervangen door een nieuwe woning, die meteen helemaal conform de normen van vandaag is. Dat is vernieuwbouw of vervangbouw.

Wanneer geldt het verlaagd btw-tarief?

Om van het verlaagde btw-tarief te genieten moet u rekening houden met een aantal voorwaarden:

1. De sloop en de heropbouw gaan gepaard met elkaar en ze vormen samen één handeling
2. Het gebouw moet als privéwoning worden gebruikt.
3. Voor de btw opeisbaar wordt (dus voor de dienstvoltooiing, facturatie of betaling van een voorschot), moet u bij het btw-controlekantoor een kopie van de bouwvergunning indienen. U moet ook een verklaring indienen waarin u vermeldt dat het gebouw als privéwoning zal gebruikt worden.

Update: begin november 2020 werd in het federale regeerakkoord ook beslist om tijdens 2021 en 2022 het verlaagd btw-tarief van 6% voor afbraak-herbouw uit te breiden voor heel België. Alle details werden nog niet uitgewerkt, maar meer informatie kan u hier terugvinden.

Ook de Vlaamse overheid heeft plannen om de renovatiepremie in 2021 te verhogen naar 10.000 euro. Gemeenten en steden verlenen vaak ook nog premies buiten de federale of Vlaamse overheid. Kijk daarom op premiezoeker.be om te zien waarop u recht hebt.

Vernieuwbouw

Dunne lijn tussen vernieuwbouw en renovatie

Bij een (totaal)renovatie kunt u vaak ook gebruikmaken van een btw-tarief van 6 procent. Bij een renovatie moet echter gesteund worden op de structuur van het huis. De steunmuren van de oude woning moeten dus blijven staan om recht te hebben om het verlaagde btw-tarief.Bij vernieuwbouw mag de woning wel volledig afgebroken worden.

Een verouderde woning gekocht? Kiest u voor renoveren of toch voor slopen en heropbouw? Beide bouwmethodes hebben hun troeven en valkuilen.
 
Bij renovatie geldt het 6%-tarief bovendien alleen voor materialen en werkuren in “onroerende staat”: metselwerken, technieken, dakwerken, … “Intellectueel werk”, zoals van architecten en ingenieurs, valt onder 21% btw.

Vernieuwbouw met Sibomat

Bij Sibomat doen we aan houtskeletbouw: een energiezuinige, duurzame bouwmethode die zich perfect leent voor nieuwbouw, renovatie én vernieuwbouw.
 
Dankzij de bijna vier decennia ervaring onder onze riem kunt u bij ons terecht voor het gehele bouwproces, ook voor vernieuwbouw.

Waarom kiezen voor houtskeletbouw bij vernieuwbouw?

Houtskeletbouw is een van de snelste bouwmethodes, waardoor u aanzienlijk sneller een afgewerkte woning heeft. Bovendien voldoet u met houtskeletbouw makkelijk aan de geldende energie-eisen.
 
Houtskeletbouw is bovendien bijzonder flexibel, waardoor ook complexe architectuur geen probleem vormt. Die flexibiliteit trekken we door in onze werkwijze: u kiest voor een woning op maat of u laat zich verleiden door een van onze inspiratiewoningen.

Waarom kiezen voor Sibomat?

  1. We werken met een vaste prijs. Zo weet u nog voor de eerste spadesteek wat uw woning zal kosten, en dat binnen uw budget.
  2.  We werken volgens een strikte planning. U kunt rekenen op een vaste timing én in de meeste gevallen kunt u al na zes maanden in uw nieuwe woonst intrekken.
  3. U kunt bij ons terecht voor het gehele bouwproces – dus ook voor de afbraak. Vragen tijdens, voor of na de werken? U hoeft zich maar tot één contactpersoon te wenden, handig.
  4. Tijdelijke woonst nodig of een plek om uw meubelen te stockeren? We denken graag met u mee om de beste oplossing te vinden.
  5. Sibomat is bovendien een financieel gezond bedrijf. Daarom kunt u bij ons niet alleen rekenen op de wet-Breyne, maar ook op een voltooiingswaarborg.
 

Interesse in vernieuwbouw?

Bespreek de mogelijkheden met uw bouwadviseur.

NEEM CONTACT OP
Bouwen | Nieuwbouw
Plaats een reactie:
Gelieve te bevestigen dat u geen robot bent.

Wanneer u op “verzenden” klikt, zal Sibomat u op de hoogte houden van haar activiteiten zoals bepaald in het privacy- en cookiebeleid.