+32 9 388 71 95 info@sibomat.be Bezoek onze showroom Sibonet NL / FR
Mijn Sibomat

Voordelen houtskeletbouw

Dat elke bouwmethode zijn voor- en nadelen heeft, wist u vast wel. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wat u wenst voor uw woning, zullen die plus- en minpunten meer of minder relevant voor u zijn. Kiest u voor houtskeletbouw of traditioneel bouwen?

In België is houtskeletbouw aan een stevige opmars bezig. Ook vandaag zijn er nog steeds boeiende ontwikkelingen en vernieuwende evoluties in technieken en processen aan de gang. Dankzij die vooruitgang zullen eventuele nadelen aan bouwen met hout steeds meer terrein verliezen.

De grote troef aan bouwen met houtskelet? Het is de bouwmethode waarmee u het makkelijkst uw wensen en eisen realiteit ziet worden. Er zijn geen beperkingen, alles kan. Uw droomhuis komt zo meteen binnen handbereik.

Wij kunnen eeuwig vertellen over de fantastische eigenschappen van houtskeletbouw, maar we zullen het kort houden. Ten eerste staat uw wind- en waterdichte houtskelet er letterlijk in dagen. De afwerking is een kwestie van maanden. U mag ervan uitgaan dat u vier tot zes maanden na de spreekwoordelijke eerste steen de verhuisdozen door uw nieuwe voordeur kan dragen.

Met houtskeletbouw is het bovendien een fluitje van een cent om een energiezuinige woning te bouwen. De woning is eenvoudig luchtdicht te maken, waardoor nergens warme lucht kan ontsnappen of koudebruggen kunnen ontstaan. De wanden zelf worden opgevuld met isolatie, dus u voldoet perfect aan de huidige normen. Met een combinatie van de juiste technieken haalt u makkelijk een E-peil van E30 of zelfs E20.

Wat levert bouwen met hout je op?

Houtskeletbouw voordelen

1. Een snel bouwproces

Houtskeletbouw is zonder twijfel een van de snelste bouwmethodes. Het optrekken van de wind- en waterdichte ruwbouw is echt een kwestie van dagen.

Waarom? Bij houtskeletbouw worden de wanden en vloeren doorgaans op voorhand in de productiehallen gemaakt. Dat heeft twee voordelen: het bouwproces verloopt zo razend snel én de structuur van uw woning werd in ideale omstandigheden gemaakt.

Over het algemeen kunt u ervan uitgaan dat een Sibomat-woning binnen de vier à zes maanden na de start van de werken klaar is voor oplevering. De periode waarin u tegelijkertijd huur moet betalen en krediet moet aflossen, wordt zo dus veel korter.

Snel bouwproces

2. Een goed geïsoleerde woning

K-peil

Het K-peil geeft in een cijfer weer hoe goed uw woning geïsoleerd is. Dat peil wordt in zijn geheel bekeken en gaat dus om de isolatiewaarde van de volledige ‘isolatieschil’ (zowel de buitenmuren en vloeren als de ramen en het dak). Hoe lager dat cijfer, hoe beter uw woning is geïsoleerd, en dus ook hoe minder warmteverliezen er zijn in het gebouw.Welk K-peil u maximaal mag behalen, hangt af van de datum van uw bouwaanvraag. U kunt de huidige normen raadplegen op http://www.energiesparen.be/epb/welkeeisen.Hoe energiezuiniger de woning, hoe lager het K-peil. Een houtskeletbouwwoning leent zich uitstekend voor het bouwen van een energiezuinige woning. Bij houtskeletbouw behaalt men makkelijk een K-peil van 30.

Hout is van nature het meest geschikte materiaal om energiezuinig te bouwen. Dat is makkelijk te verklaren: de isolerende eigenschappen van hout zijn immers veel beter dan die van andere bouwmaterialen.

Hou je vast: hout isoleert liefst 15 keer beter dan beton en zomaar eventjes 370 keer beter dan staal.

Bouwen met hout betekent bovendien bouwen zonder koudebruggen. Dat betekent minder stoken en dus een lagere energiefactuur.

Houtskeletbouw is ook een droge bouwmethode, want er hoeven geen duizenden liters water worden verbruikt voor metsel- en pleisterwerken. De extra stookkosten nodig om bouwvocht uit een traditioneel gebouwde woning te onttrekken zijn bij houtskeletbouw dus onbestaande.

Energiekosten worden nog meer gedrukt, want bij houtskeletbouw wordt de isolatie in de dragende structuur geplaatst. Bij eenzelfde wanddikte als een traditioneel gebouwde wand levert de houtskeletbouwwoning een veel betere thermische energieprestatie.

Houtskeletbouw is kort gezegd uw beste garantie voor een lagere verwarmingsfactuur. Nu en in de toekomst!

3. Een duurzame woning

Ecologie en duurzaamheid zijn vaak dé redenen die aangehaald worden wanneer het gaat om houtskeletbouw. Terecht, want niet alleen is hout een hernieuwbare bron, maar het verwerken van dat hout vereist ook geen energievretend proces én er wordt aandacht besteed aan verantwoord bosbeheer.

Hout is een zeer milieuvriendelijk bouwmateriaal. Het is enerzijds de enige bouwgrondstof die groeit, en dus zichzelf aanvult. Anderzijds heeft hout ook het unieke vermogen om CO² op te slaan. Bomen ‘ademen’ als het ware CO² in en vormen dat broeikasgas om tot zuurstof. Dat heeft dus een rechtstreekse positieve invloed op de vermindering van broeikasgassen.

Hout in zijn natuurlijkste vorm is dus ecologisch pur sang. Maar ook de verwerking van dat hout tot een houtskeletbouwwand is een relatief milieuvriendelijk proces. De constructie van houtskeletelementen heeft heel wat minder impact op klimaatverandering dan een traditioneel opgebouwde wand. Dat komt omdat het energieverbruik en de CO²-uitstoot bij het productieproces beduidend lager zijn dan bij andere materialen.

Niet alleen de productie houdt dus rekening met het milieu, maar ook door te wonen in uw houtskeletbouwwoning draagt u zorg voor het klimaat. U hoeft namelijk minder te verwarmen – of u doet het op een energievriendelijke manier – waardoor u ook minder CO² uitstoot.

Duurzame woning

Duurzaam beheerde bossen 

Sibomat gebruikt voor zijn constructies alleen hout uit duurzaam beheerde bossen. Bouwen met hout uit die bossen vermindert de CO²-concentratie in de atmosfeer. Wanneer volgroeide bomen worden gekapt, worden ze vervangen door jongere exemplaren. Door hun sterke groei absorberen die op hun beurt weer meer CO².

4. Een gezonde woning

Bouwen met hout betekent droog bouwen. Tijdens het gehele bouwproces komt er zelfs vrijwel geen water aan te pas. Daardoor hoeft uw huis ook niet uit te drogen, zoals bij een traditionele woning.

Uw woning is dus instant droog én bijgevolg gezond. Dat blijft ook zo, want hout beschikt over vochtregulerende eigenschappen. Daardoor leeft u in een aangenaam en gezond klimaat vanaf de eerste dag.

Zo ontstaat een stabiele luchtvochtigheid in huis. Daardoor schommelt de relatieve luchtvochtigheid in huis tussen 45 en 55 procent, de comfortzone van de mens.

De term ‘gezonde woning’ kan men dus letterlijk interpreteren, want binnen die comfortzone zijn schimmels, huisstofmijt, bacteriën en virussen het minst actief. Ook de kans op allergische rhinitis, astma en infecties van de luchtwegen is dan het kleinst.

5. Alle architecturale vrijheid

Van een moderne kubuswoning tot een charmante pastorijwoning: de dag van vandaag is architectuur persoonlijk. Uw droomhuis moet volledig voldoen aan uw eisen qua uitzicht en functie. Bouwen met hout geeft u op dat vlak heel wat vrijheid.

Hout is een materiaal met een laag gewicht, maar met een hoge sterkte en stijfheid. Zowel een eenvoudige als een complexe architectuur zijn daarom perfect te realiseren met hout.

De unieke troef van houtskeletbouw is dat de ruimte tussen de balken hol is. De steeds belangrijker wordende technieken, zoals verwarming en ventilatie - maar ook buizen en leidingen voor elektriciteit en sanitair – worden in de wand verwerkt. Alles zit netjes op z’n plaats en u hoeft niet aan ruimte in te boeten.

U woont wel in uw huis, maar het oog wil ook wat. Houtskeletbouw is perfect te combineren met de meeste materialen. Als gevelafwerking blijft baksteen het meest populair, maar andere binnen- en buitenbekledingen zijn perfect mogelijk.

Architectuur is vrij van keuze

6. Een aanpasbaar gebouw

Ook naar de toekomst toe is houtskeletbouw een slimme keuze. Elk gebouw evolueert mee met zijn bewoners en hun levensstijl, zodat er vroeg of laat wel een verbouwing plaatsvindt. Met houtskeletbouw kan een ruimte eenvoudig worden aangepast aan uw gewijzigde woonbehoeften zonder veel kap- en breekwerk.

Bovendien is houtskeletbouw de ideale manier om uw woning uit te breiden. Een bestaand gebouw kan makkelijk worden vergroot met een uitbouw in houtskelet. U kunt ook in de hoogte uitbreiden, door bovenop een bestaand gebouw een extra verdieping in houtskelet te realiseren.

Meer weten over houtskeletbouw ? Ontdek de volgende onderwerpen.

Op zoek naar een houtskelet bouwbedrijf?

Contacteer uw Sibomat bouwadviseur of lees deze 12 redenen waarom u kiest voor Sibomat!

12 REDENEN WAAROM U KIEST VOOR SIBOMAT